W dniu 4 października 2025 r. 30-sto osobowa grupa uczestników wybrała się na wycieczkę do Srebrnej Góry i okolic. Hasło wycieczki to: Twierdza, Cuda i Sery.
Pierwszym punktem do którego dotarliśmy była położona na wysokości 568 m n.p.m. Przelecz Srebrna, łącząca Góry Sowie z Górami Bardzkimi.
Nasza grupa wspięła się na wysokość 683 m n,p,m. do Twierdzy Srebrnogórskiej – największej górskiej twierdzy w Europie.



Zbudowana w latach 1765–1777, strzegła Przełęczy Srebrnej i nigdy nie została zdobyta – nawet podczas oblężenia przez wojska Hieronima Bonaparte. Kompleks składa się z 6 fortów, bastionów i imponującego donżonu z murami o grubości 12 m i fosą – najgłębszą suchą w Polsce. Forteca mieściła prawie 4 tys. żołnierzy, była wyposażona w ponad 260 dział i zapasy na 3 miesiące oblężenia.
Na miejscu przemiła przewodniczka w stroju markietanki oprowadziła nas po zakamarkach i kazamatach Twierdzy.



Chętni wybrali się na kawę do uruchomionej w Twierdzy restauracji.
Następnie wycieczkowicze zeszli w dół aż do zabytkowego miasta Srebrna Góra. Po drodze zjedli smaczny obiad.
Tak więc wycieczkowicze „zaliczyli” drogę do Twierdzy i zeszli w dół aż do końca Srebrnej Góry. Ten długi spacer był urozmaicony pięknymi widokami lasu w jesiennych kolorach i zabytkowych zabudowań miejskich.


Następnym punktem programu naszej wycieczki technicznej był spacer do Małej Elektrowni Wodnej Przyłęk na Nysie Kłodzkiej. Po drodze, jak i w następnym miejscu naszego zwiedzania czyli w Bardzie, widać było ślady pozostawione przez ostatnią powódź.

Kolejnym punktem programu było miasto Bardo, jedno z najstarszych w Polsce, z udokumentowaną historią zaczynającą się w X wieku. Według tradycji już ok. 1200 r. szerzył się tutaj kult maryjny, związany z cudowną figurką Matki Boskiej, która jest do dzisiaj największym skarbem Barda. Zwiedziliśmy barokową bazylikę – sanktuarium maryjne, oraz ciągle działającą już historyczną ruchomą szopkę. Spacerując po mieście odwiedziliśmy słynną manufakturę pierników, w której zakupiliśmy piernikowe pamiątki.


Ostatnim punktem programu była Zagroda Pasternak.
To królestwo Stanisławy i Malwiny Pasternak, które produkcją sera zajmują się od 2004 roku. Początkowo wyrabiały niewielkie ilości, ale wysoka jakość serów oraz nagrody, jakie zdobywały na wielu konkursach, przyczyniły się do szybkiego rozwoju serowarskiej pasji i rozbudowy przydomowej manufaktury. Uczestnicy wycieczki zostali zaproszeni na degustację produktów. W miejscowym sklepiku oferującym także inne naturalne wyroby z własnego gospodarstwa, takie jak masło, jogurty, maślanka, śmietana, serwatka, twaróg oraz marynaty warzywne, prażona soja, zakwas na żurek, zakwas buraczany, powidła czy syropy z pędów sosny oraz kwiatów bzu, uczestnicy wycieczki dokonali udanych zakupów.


Po tak wypełnionej atrakcjami wycieczce ok. 19 -ej uczestnicy wrócili do Wrocławia.


